Calorii Slăbuţe Cursuri pictura, desen, modelaj, istoria artei
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Sunt fan Slăbuţe!Slabute TV

Incarcatura Glicemica

Incarcatura glicemica permite descrierea calitativa (prin indicele glicemic) si cantitativa a glucidelor ingerate la o masa. Atat cantitatea cat si calitatea carbohidratilor continuti intr-un aliment influenteaza raspunsul glicemic.

Conceptul de Incarcatura glicemica a fost introdus, in anul 1997, de catre cercetatorii de la Universitatea Harvard.

Pe termen lung adoptarea unui regim alimentar cu alimente cu Incarcatura glicemica relativ ridicata este asociata cu un risc crescut de diabet de tip 2 si boala coronariana.

Glicemia si nivelul secretiei de insulina depind atat de indicele glicemic, cat si de cantitatea totala de glucide ingerate.

Incarcatura glicemica a unui aliment se calculeaza prin inmultirea indicelui glicemic al acelui aliment cu continutul sau de glucida pura (continutul in grame per portie) si impartind rezultatul obtinut la 100.

Incarcatura glicemica totala a unei mese rezulta din insumarea contributiilor fiecarui aliment ce a compus masa respectiva. Daca in cazul indicelui glicemic nu conteaza cantitatea alimentului ingerat, incarcatura glicemica este in stransa legatura cu gramajul portiei.

Conceptul de Incarcatuta glicemica

  1. Sa luam o glucida cu un Indice glicemic foarte mic, cum ar fi fructoza (Ig = 20), daca mancam spre exemplu 100 gr de fructoza glicemia va fi mult mai ridicata, in ciuda Ig-ului scazut. Acest lucru se datoreaza continutului de glucida pura din fructoza (~99 gr /100 gr fructoza).
  2. Sa luam o glucida cu un Indice glicemic mare, cum ar fi morcovi fierti (Ig = 85), daca mancam spre exemplu 100 gr de morovi fierti glicemia va fi mica, in ciuda Ig-ului crescut. Acest lucru se datoreaza continutului mic de glucide (~8 gr / 100 gr morcovi fierti).
  3. In functie de Incarcatura glicemica deosebim alimente cu Incarcatura glicemica:
    • incarcatura glicemica mica (mai mica sau egala cu 10)
    • incarcatura glicemica medie (cu valori intre 11 si 19)
    • incarcatura glicemica mare (mai mare sau egala cu 20)

Text preluat de pe Slabute.ro, Incarcatura glicemica.

Discuta in comunitate despre dieta cu incarcatura glicemica.


Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele alimente adaugate
Ultimele articole de pe portal
Ultimele păreri despre alimente

 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare: